Nyt sprogkort over elevernes mange sprog og deres flersproglige ressourcer

Der er omkring 7.000 forskellige sprog i verden. 143 af dem er nu at finde på et nyt Danmarkskort, hvor grundskoler i hele landet har indsamlet de sprog, som deres elever taler og derfor også dagligt bærer i rygsækken af sproglige ressourcer. En kæmpe gave for dem selv personligt – og en oplagt gevinst for vores samfund.

Ordsky over nogle af de 143 sprog, som grundskoler har indsamlet hos deres elever.
Ordsky over nogle af de 143 sprog, som grundskoler har indsamlet hos deres elever.
Nyt sprogkort over grundskoleelevers sproglige ressourcer i Danmark.
Klik på Danmarkskortet og find elevernes sproglige ressourcer på skolerne.

Det er i dag Den Internationale Modersmålsdag. En fin anledning til at fejre børn og unges sprog – deres modersmål, hjemmesprog, andet- og tredjesprog og de #FremMedSprog, de lærer i skolen. På Den Europæiske Sprogdag i september startede NCFF i samarbejde med Kristin R. Vilhjalmsdottir fra Kulturkompasset Danmarks Sprogindsamling på landets grundskoler. Vi var i NCFF nysgerrige på børnenes sprog og de mange flersproglige ressourcer ude på skolerne og i lokalsamfundet og ønskede at give lærere en mulighed for på forskellig vis at kaste opmærksomhed på flersprogethed og sproglig mangfoldighed i klasserne.

-  Børnenes sprog er en potentiel gevinst i såvel undervisningen som det danske samfund. Sprogkompetencer hænger som bekendt ikke på træerne. Det kræver en ihærdig indsats at opnå dem, men vi ved også, at det er nemmere at lære andre sprog, når man i forvejen kan mere end et sprog, siger centerleder i NCFF, Mette Skovgaard Andersen.

Centerleder i NCFF Hanne Wacher Kjærgaard supplerer:

- Der er i den grad behov for stærke sprogkompetencer i Danmark i både flere europæiske sprog og i andre store verdenssprog – her og nu og i fremtiden. Så lad os bruge modersmålsdagen til at stoppe op, hylde og anerkende, at der er rigtig mange sprog repræsenteret også på grundskoleniveau i vores land. Dét og børnenes flersproglige ressourcer fortjener en applaus på en dag som denne!

143 forskellige sprog – over halvdelen er indsamlet på én skole i Ballerup

Her på modersmålsdagen 21. februar er status, at du kan finde i alt 143 af verdens sprog på sprogkortet.* I alt har 36 skoler deltaget i indsamlingen, så  NCFF er udmærket klar over, at der er mange flere sprog rundt i landet, som ikke er med i denne sprogindsamling. Men med tanke på, at der fx i EU er 24 officielle sprog, så er 143 faktisk en del. Sprog som ewe, hausa, tagalog, tlingit, twi og wolof m.fl. vil måske kræve en google-søgning eller to for de fleste for at lokalisere, hvor i verden, de tales. Fedt, at de også er med!   

Zoomes der ind på de deltagende skoler på kortet, er Skovlunde Skole i Ballerup Kommune topscorer med hele 80 sprog, inkl. programmeringssproget Python og tegnsprog, som jo faktisk er modersmål for ca. 4.000 danskere. 10 skoler har indsamlet flere end 30 sprog, og blandt dem er det værd at nævne Nivå Skole og Skovvangskolen i Aarhus, som begge har over 30 sprog – alene i indskolingen. Imponerende sprogrigdom blandt de alleryngste elever.

En anden skole, Sdr. Vang Skole i Kolding var den første skole, som indsendte sprog via formularen til NCFF. Her kom NCFF’s og Kulturkompassets fælles initiativ Frem med Sprogskatten forbi skolen i efteråret, og det resulterede i, at lærerne fik kortlagt 35 sprog blandt eleverne på den særlige sprogdag.

Skolens sprogfagsvejleder Bitten Pave udtaler i den forbindelse:  

- Det har været en fornøjelse at arbejde med hele skolens sprogskat. Vi har via en sprogregnbue fået synliggjort mange af de sprog, vi har på skolen, og på sprogkortet er alle elevernes sprog blevet registreret. Vi kan nu i undervisningen benytte sprogkortet og se, hvor mange sprog, man har på andre skoler og få en dialog om, hvor godt det er at kunne og have mange sprog i hverdagen. Det er faktisk lige så vigtigt at kunne sprog, som at være god til fodbold eller matematik. I vores forløb, hvor vi har haft fokus på sprog, oplevede vi, at de flersprogede børn voksede og begyndte at være glade for og stolte af, at de kunne forskellige sprog. Kammeraterne spurgte nu også nysgerrigt ind til, hvad forskellige ord og sætninger hed på deres modersmål. Fokus på sprog, sprogregnbuen og vores registrering på sprogkortet har bidraget til en positiv indstilling overfor alle sprog på vores skole.

NCFF vil gerne benytte lejligheden til at takke alle deltagende skoler, deres sproglærere – og ikke mindst eleverne – for at dele deres sprog med os og resten af Danmark. Man hører det desværre alt for sjældent i hverdagen … men det er ret sejt at kunne sprog!

Selvom sprogindsamlingen officielt er slut, har vi besluttet at lade formularen være tilgængelig på vores hjemmeside. Andre skoler – også ungdomsuddannelser – skal være velkomne til at melde flere sprog ind til os. Så sætter vi dem løbende på sprogkortet, så det kan udbygges med endnu flere sprog.

De indsamlede flest sprog

  1. Skovlunde Skole, 80 sprog
  2. Ole-Rømer Skolen, 52 sprog
  3. Skovvangskolen, 48 sprog
  4. Nivå Skole, 38 sprog
  5. Sdr. Vang Skole, 35 sprog
  6. Herstedlund Skole, 34 sprog
  7. Dybkjærskolen, 33 sprog
  8. Sølystskolen, 32 sprog
  9. Bakkeskolen | Langsøskolen, 31 sprog

- - - - -

* Faktisk er der flere sprog på kortet, men i optællingen er fx persisk/farsi/iransk eller hollandsk/nederlandsk kun talt med som ét sprog. Omvendt er varianter af arabisk eller af tysk og af engelsk medtaget som flere sprog på linje med danske dialekter som fx bornholmsk.