NCFF understøtter indsatser, der kan styrke fremmedsprogsundervisningen og har en række tilbud, som kan styrke det didaktiske og det mere strategiske arbejde med fremmedsprog.
I er altid meget velkomne til at kontakte os for viden om og inspiration til at arbejde med fremmedsprog, og vi kommer gerne på et uforpligtende besøg og taler med jer.
Tilhører I Region Hovedstaden eller Region Sjælland, kontakt: NCFFOst@hum.ku.dk
Tilhører I Region Midtjylland, Region Syddanmark eller Region Nordjylland, kontakt: NCFFVest@au.dk
Læs mere om de enkelte tilbud herunder.
Målgruppe
Grundskoler, ungdomsuddannelser og kommuner.
Hvad støtter vi?
NCFF støtter etablering af netværk af fremmedsprogslærere på tværs af grundskole og ungdomsuddannelser.
Støtten består af inspirationsmateriale, løbende rådgivning fra NCFF og frikøb af en tovholder for netværket (20 timer) samt en inspirationsworkshop under det fagdidaktisk modul faciliteret af NCFF. NCFF kan også hjælpe med faciliteringen af opstarten, hvis det ønskes.
Vi anbefaler, at etableringen af netværk består af tre moduler: Et opstartsmodul, et fagdidaktisk modul samt et opsamlings- og forankringsmodul. Derefter kan netværket aftale, hvordan det kører videre.
Opstartsmodulet består af et fysisk møde, hvor der kan indgå ryste sammen-aktiviteter, forventningsafstemning, indføring i hinandens kontekster, lærerkognitionsøvelser, aftale om fælles kommunikationsplatform, kalenderkoordinering af forløbet m.m.
Det fagdidaktiske modul består af fire dele:
Læs mere om de emner I kan vælge under Tilbud om fagdidaktisk inspirationsworkshop for fremmedsprogslærere.
Opsamlings- og forankringsmodulet består af refleksion over samarbejdsformen – både den praktiske og den faglige del – samt beslutning om, hvad netværket gerne vil gå videre med og på hvilken måde. Mødet kan afholdes fysisk eller online.
I vælger selv, hvornår de tre moduler ligger, men inspirationsworkshoppen, som faciliteres af NCFF, skal afholdes inden d. 1/12 - 2025.
Mere om det praktiske
NCFF kan hjælpe med at facilitere indholdsdelen af opstartsmødet og står for faciliteringen af inspirationsworkshoppen, men der skal være en tovholder for netværket, som står for dele af indholdet og for opsamlings- og forankringsmodulet samt for den praktiske del (mødeindkaldelse, m.m.).
Planlægning af videreførelsen af netværket sker i et samarbejde mellem skolernes ledelser og tovholderen. NCFF hjælper gerne med rådgivning og sparring.
Vi støtter tovholderen for netværket med 20 timer (BUVM’s timelønssatser) jf. ovenfor.
Hvordan søger I?
I søger NCFF om støtte til netværk ved, at den ansvarlige leder sender en mail med oplysninger om deltagende skoler og antal lærere samt navn og kontaktinformationer til tovholderen til:
NCFFOst@hum.ku.dk (Region Hovedstaden eller Region Sjælland)
NCFFVest@au.dk (Region Midtjylland, Region Syddanmark eller Region Nordjylland)
Målgruppe
Grundskoler og ungdomsuddannelser
Hvad tilbyder vi?
NCFF tilbyder at facilitere en fagdidaktisk inspirationsworkshop for sproglærere (på tværs af sprog og klassetrin) lokalt på grundskoler og/eller ungdomsuddannelser. Formålet med den fagdidaktiske inspirationsworkshop er:
at bidrage til at udbrede viden om centrale, nyere fremmedsprogsdidaktiske tematikker
at skabe rum til debat/refleksion omkring emnet i lærergruppen og eventuelt på tværs af sprogfag og niveauer.
at skabe et vidensfundament, som lærergruppen kan tage afsæt i i det fremadrettede fagdidaktiske udviklingsarbejde på skolen/skolerne.
Omdrejningspunktet for inspirationsworkshoppen vil være et centralt fremmedsprogsdidaktisk tema, som alle fremmedsprogslærere kan tale ind i. Skolens/skolernes lærere og ledelse er selv med til at udpege, hvilket tema de gerne vil tage afsæt i. Vi udbyder inspirationsworkshops indenfor forskellige didaktiske temaer, fx:
Ordforrådstilegnelse
Mundtlighed
Funktionel grammatik
På dagen kobler vi viden om det fremmedsprogsdidaktiske tema med praksiseksempler fra grundskole- og gymnasialt niveau, og lærerne får rig mulighed for sammen at diskutere og reflektere over temaet og komme med forslag til, hvordan det lokalt kan omsættes til praksis.
Den fagdidaktiske inspirationsworkshop kan danne afsæt for kompetenceudvikling og for eksempel samproduktion af materialer og praksiseksempler i sprogfaggrupper eller på tværs af sprogfaggrupper.
Det praktiske
Den fagdidaktiske inspirationsworkshop er gratis, men skolerne skal selv finansiere de timer, som lærerne bruger på dagen. I skal typisk afsætte ca. 2-3 timer til dagen samt tid til planlægning til tovholderen.
Planlægning af dagen sker i et samarbejde mellem NCFF, skolens ledelse og en tovholder/sproglærer.
For mere information eller ønske om en fagdidaktisk inspirationsworkshop kontakt:
NCFFOst@hum.ku.dk (Region Hovedstaden eller Region Sjælland)
NCFFVest@au.dk (Region Midtjylland, Region Syddanmark eller Region Nordjylland)
Målgruppe
Grundskoler og ungdomsuddannelser
Hvad tilbyder vi?
NCFF hjælper med etableringen af et læringsfællesskab for alle skolens fremmedsprogslærere. Et læringsfællesskab er med til at sikre en kultur og en struktur, der muliggør samarbejde på tværs af sprog og årgange – et samarbejde, der kan styrke elevernes oplevelse af sammenhæng og progression i sprogfagene.
I læringsfællesskabet mødes lærerne for i fællesskab at udvikle nye aktiviteter og forløb med afsæt i centrale fremmedsprogsdidaktiske emner. Herigennem skabes en øget bevidsthed om egen og andres praksis.
En struktur for et læringsfællesskab kan se sådan her ud:
Fokus kan fx bestå af:
Et fremmedsprogsdidaktisk kursus – her kan I fx benytte vores gratis tilbud om en fagdidaktisk inspirationsworkshop
Materiale om fremmedsprogsdidaktiske emner. Her kan I fx bruge en af NCFF’s pixier om fx flersproglighed, ordforråd, mundtlighed, funktionel grammatik og interkulturel kommunikativ kompetence.
Data fra egen organisation og fra NCFF
Læs mere om fællessproglige læringsfællesskaber.
Det praktiske
NCFF rådgiver om, hvordan et fællessprogligt læringsfællesskab kan igangsættes. NCFF kan også medvirke i det første møde. Vi følger op på det første møde med ledelsen og en eventuel tovholder og kan herefter bruges som løbende sparringspartner, hvis I ønsker dette.
Tilbuddet fra NCFF er gratis, men skolerne skal selv finansiere de timer, som lærerne bruger på det fællessproglige læringsfællesskab.
For mere information eller ønske om facilitering af igangsættelse af fællessproglige læringsfællesskaber kontakt:
NCFFOst@hum.ku.dk (Region Hovedstaden eller Region Sjælland)
NCFFVest@au.dk (Region Midtjylland, Region Syddanmark eller Region Nordjylland)
Målgruppe
Skoleledere i samarbejde med fremmedsprogslærere i grundskoler, ledere og fremmedsprogslærere på ungdomsuddannelser samt ledere og konsulenter i kommuner og regioner.
Hvad tilbyder vi?
NCFF tilbyder rådgivning om strategisk arbejde med fremmedsprog. Det kan være rådgivning i en opstartsfase eller i arbejdet med revurdering eller forankring af en eksisterende strategisk indsats.
Vi kan her bidrage med viden fra vores undersøgelser og fra relevante projekter og give jer et samlet blik på hele uddannelsessystemet samt dele erfaringer fra andre strategiske indsatser.
Det kunne f.eks. være, at I gerne ville arbejde med et eller flere af følgende spørgsmål:
Det praktiske
Rådgivningen fra NCFF er gratis, men uddannelsesinstitutionen/kommunen/regionen skal selv finansiere de timer, som de bruger.
For mere information eller ønske om strategistarthjælp kontakt:
NCFFOst@hum.ku.dk (Region Hovedstaden eller Region Sjælland)
NCFFVest@au.dk (Region Midtjylland, Region Syddanmark eller Region Nordjylland)
NCFF har i marts 2024 opstartet et nationalt netværk for resursepersoner i sprogfagene: sproglærere, sprogfagsvejledere, engelskvejledere, ledere, konsulenter og koordinatorer, der har særligt fokus på fremmedsprog på grundskoleområdet og i ungdomsuddannelserne. Det er tanken, at netværket vil fungere som et forum for erfaringsudveksling og videndeling kommunerne imellem og vil kunne inspirere til fælles tiltag på fremmedsprogsområdet.
Netværkets fokus er på forankring af strategiske indsatser, som styrker fremmedsprogsundervisningen. Formålet er dels at styrke den enkelte resurseperson, dels at skabe netværk mellem resursepersoner inden for sprogfagene og dermed bygge bro mellem uddannelsesniveauerne.
Det er gratis at deltage i netværket. Du vil som deltager i NCFF’s nationale netværk blive inviteret til 1-2 årlige netværksmøder og til NCFF’s øvrige arrangementer målrettet sproglærere.