Jesper Hertz Fremmedsprogsambassadør for NCFF

Hvordan bruger du fremmedsprog i dit arbejdsliv?

Jeg lærte tysk under mit sabbatår som au pair i Tyskland. Under studiet byggede jeg videre på det, både på bachelor og kandidat, og det første år efter studiet arbejdede jeg som Business Developer for Trio Pharma, en anden dansk virksomhed, der markedsførte nogle brands i Tyskland.

I dag bruger jeg primært engelsk til at kommunikere med Carlsbergs eksportmarkeder i udlandet, eksempelvis Tyrkiet, Israel og Rumænien. Her er det en stor fordel at have kultur- og sprogforståelse, da man skal kunne tilpasse sig og til tider finde kreative sproglige måder at ytre sig på, da modtageren ofte taler engelsk på et lavere og mere simpelt sprogniveau.

Hvad betyder for din karriere, at du kan sprog?

Det betyder meget. Det er essentielt for min stilling, at jeg har en god kulturforståelse og kan begå mig, når vi rejser i udlandet, også selvom det i dag primært foregår på engelsk i stedet for tysk.

3 konkrete opgaver, hvor du bruger fremmedsprog i dit arbejde

  • Jeg har ansvaret for Carlsberg's forretning og samarbejdspartnere i eksportmarkederne Tyrkiet, Israel og Rumænien, i den forbindelse har jeg hver dag møder, telefonsamtaler og mailkorrespondance, hvor kommunikationen med samarbejdspartnerne foregår på engelsk.
  • En del af arbejdet går ud på at hjælpe dem med de rigtige materialer til at styrke salget (fx TV-reklamer eller BTL merchandise til eksekveringer i butikker). Materialerne er enten på engelsk eller det lokale sprog, og når vi arbejder med materialerne, foregår det på engelsk.
  • Jeg rejser udenlands 50-70 dage om året for at følge op på brand og salgsplaner eller i forbindelse med nye produktlanceringer. I forbindelse med arbejdet er det vigtigt, at man har kulturforståelse og kendskab til det lokale marked.

Hvorfor er det vigtigt at kunne sprog?

Det er vigtigt at kunne sprog i forhold til at kunne forstå kulturen i landet. Det er også vigtigt, hvis du ønsker at komme de lokale lidt nærmere, da det ofte gør et stort indtryk, at man har gjort sig umage for at lære noget om deres land. I dag giver det også din profil lidt ekstra kant, da de fleste kun taler engelsk, så du kan også bruge det til at differentiere dig lidt på arbejdsmarkedet.

Hvorfor er du fremmedsprogsambassadør?

Jeg er fremmedsprogsambassadør, fordi sprog kan give en masse fede ting med i bagagen. Ikke kun ift. ens professionelle karriere, men også ift. det sociale. Jeg har boet i Tyskland et par gange, både som au pair, på udveksling, og sidst i praktik i Udenrigsministeriet. Man møder mange nye mennesker, får mange oplevelser og det er altså langt sjovere at kunne begå sig rigtigt på det lokale sprog med de lokale mennesker.