Sprogevents og andre aktiviteter, som sætter fokus på fremmedsprog, kan være motiverende og udviklende for de deltagende skoler og deres elever, men de kan også bidrage til at fremme interessen for området i den brede offentlighed og dermed sætte skub i en god udvikling og være med til at skabe en positiv diskurs om fremmedsprog.
Hvert år fejres fremmedsprogene i hele Europa den 26. september. På selve sprogdagen og i ugerne op til den er der events på skoler og uddannelsesinstitutioner, biblioteker og masser af andre steder. Selvfølgelig også i Danmark. Målet er at skabe opmærksomhed på vigtigheden af sproglæring og på udbuddet af de sprog, der læres. Samtidig har sprogdagen også til formål at øge flersprogethed og interkulturel forståelse, og opfordre til livslang sproglæring både i og uden for uddannelsessystemet. Læs mere om sprogdagen, og find ud, hvordan I kan fejre den på jeres skole. Vi samler hvert år forskellige materialer, tilbud og konkurrencer.
Der findes flere etablerede konkurrencer, som man som skole eller kommune kan vælge at inkludere i det samlede udbud af fremmedsprogsindsatser. Nedenfor et par eksempler.
Dyrk Sproget er en kreativ sprogkonkurrence for gymnasieelever. Til konkurrencen er der udviklet et materiale, som kan bruges i undervisningen. Konkurrencen er udviklet af NCFF.
DM i fagene - “De Stolte Nørder” er en konkurrence for 7., 8. og 9. årgang i grundskolen. Konkurrencen dækker fagene: dansk, matematik, historie, biologi, fysik og engelsk. Konkurrencen er casebaseret og har anvendelsesorienteret læring i fokus. Konkurrencen er initieret af Danske Skoleelever og støttes af NCFF.
OPU-konkurrencen er en konkurrence udviklet af UFM henvendt til erhvervsskolerne. I konkurrencen skal studerende på OPU-ophold (Oplæring i udlandet) lave en film eller skrive om deres oplevelser.
At tilbyde sproglige eksamener og sprogdiplomer er en måde at anerkende sproglige kompetencer på, hvilket kan virke motiverende for mange elever og studerende. De nedenstående sprogdiplomer er alle baseret på den Europæiske Referenceramme for Sprog (CEFR) og er internationalt anerkendte.
Cambridge English
Omkring 100 skoler, efterskoler og gymnasier i Danmark fungerer allerede som preparation centres for Cambridge English, som er et fleksibelt system af forskellige engelskeksamener, hvor man kan blive testet på flere niveauer.
Studieskolen i København er det eneste danske center, der tilbyder Cambridge English-eksamener. Mange af Cambridge-eksamenerne opfylder de sproglige adgangskrav for de fleste engelsksprogede universiteter.
Das Deutsche Sprachdiplom
Das Deutsche Sprachdiplom, DSD, er et sprogprogram udviklet af det Tyske Kultusministerkonferenz og er tilbud til unge, som lærer tysk uden for Tysklands grænser. Kun få skoler i Danmark er i øjeblikket certificerede til at udbyde DSD: Tønder Gymnasium, Tønder Handelsskole, Sorø Privatskole og N. Zahles Grundskole.
Goethe- Zertifikat
Goethe instituttet har også internationalt anerkendte tyskprøver, som udbydes af mange skoler, efterskoler og gymnasier i Danmark.
DELF og DALF-eksamener
Institut Français tilbyder DELF og DALF-eksamener, som er officielle eksaminer i fransk for udlændinge. Eksamensbeviser for DELF og DALF udstedes af det franske undervisningsministerium. DELF og DALF-eksamener udbydes af flere skoler, efterskoler og gymnasier rundt om i landet.