Aarhus Universitets logo
Kommentar af NCFF’s centerledere Hanne Wacher Kjærgaard og Mette Skovgaard Andersen på Folkeskolen.dk 4. juli 2021 om Europaudvalgets beretning over forslag til folketingsbeslutning om udarbejdelse af en ny Tysklandsstrategi.
Vinderne af NCFF’s sprog- og videokonkurrence Dyrk Sproget for gymnasieelever (eux, hf, hhx, htx og stx) i sprogene engelsk, fransk, italiensk, kinesisk, spansk og tysk er fundet.
Knap 300 bidrag fra grundskoler i hele landet dystede om førstepladsen i sprogkonkurrencen for elever i henholdsvis 8. klasse, 9. klasse og 10. klasse. En jury har nu voteret og udråbt vinderne på de enkelte klassetrin i tyskkonkurrencen.
Tre undersøgelser blandt medarbejdere med forskellige fagligheder på det akademiske arbejdsmarked peger i samme retning: At tillægskompetencer i fremmedsprog er et aktiv og giver flere interessante arbejdsopgaver og fremmer karrieren – særligt hvis man kan mere end engelsk.
Fondsmidler giver ny fremmedsprogsvejlederuddannelse luft under vingerne på 24 skoler i fem kommuner i nyt NCFF-forankret pilotprojekt om faglig opkvalificering af sproglærere i engelsk, tysk og fransk og netværksdannelse i kommunerne og på skolerne.
Fremmedsprogslærere på ungdomsuddannelserne kan nu tilmelde sig besøg på skolerne af sprogstuderende fra universiteterne i uge 40 og besøg af en fremmedsprogsambassadør i efteråret.
Kommentar af centerledere i NCFF Mette Skovgaard Andersen og Hanne Wacher Kjærgaard. Debatindlægget er bragt i Berlingske – Opinion søndag 2. maj 2021.
Undervisningsministeren og uddannelses- og forskningsministeren er 29. april kaldt i samråd i Børne og Undervisningsudvalget, hvor fremmedsprogene er til debat. Og selvom NCFF ikke er kaldt i samråd, så er centret del af den nuværende nationale sprogstrategi og sat i verden for at kaste et samlet blik på fremmedsprog i hele uddannelsessystemet. Derfor vil centerledere Mette Skovgaard Andersen og Hanne Wacher Kjærgaard tillade sig at komme med et par betragtninger her forud for samrådet.
432 sproglærere har bidraget til publikationen "Undersøgelse af digitale teknologier i fremmedsprogsundervisningen", som netop er udgivet. Den samler resultaterne fra efterårets spørgeskemaundersøgelse af fremmedsprogslæreres brug af digitale teknologier i gymnasieundervisningen.
Hele 3.000 elever tunede ind på de videregående uddannelser med sprog under uddannelsesmessen KarriereTanken, som i skoleåret 2020/21 er foregået online. NCFF’s foreløbige tal og evaluering viser også, at de unge er blevet klogere på studievalgsmulighederne, ligesom de har fået øjnene op for sproguddannelser, de ikke kendte til.
Side 3 af 9