Det Nationale Center for Fremmedsprog (NCFF) holder sammen med Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen (Fremmedspråksenteret) i Norge og Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier ved Uppsala Universitet i Sverige en fællesskandinavisk konference på tværs af uddannelsesniveauerne. Temaet er mundtlighed/mundtlig kommunikation.
Konferencen er gratis og opdelt i to spor målrettet fremmedsprogsundervisere og andre interessenter fra henholdsvis:
Workshops og oplæg fra lærere, undervisere og forskere afholdes på de skandinaviske sprog, engelsk eller målsproget.
Anne Holmen (DK)
Professor
Det er et vigtigt princip i kommunikativ undervisning at målsproget skal anvendes mest muligt i undervisningen, og brug af andre sprog ses som et problem. Samtidig har man en tradition for at undervise grammatik tværsprogligt og inddrage sprogsammenligninger for at udvikle elevernes sproglige bevidsthed. I dette oplæg vil jeg argumentere for at flersprogetheden kan have endnu en funktion, idet den kan bidrage til at understøtte elevernes deltagelse i kommunikative aktiviteter. Dette vil jeg gøre med udgangspunkt i begrebet translanguaging.
---
Anne Holmen er professor i parallelsproglighed og leder af Center for Internationalisering og Parallelsproglighed på Københavns Universitet. Hendes forskning vedrører, flersprogethed i uddannelse, herunder dansk som andetsprog, tosprogethed, sprogpolitik og CLIL. Aktuelt deltager hun i et projekt om sprog som tillægskompetence på 8 danske uddannelsesinstitutioner og er desuden medforfatter på bogen ”Flere sprog i læringen. Translanguaging i praksis” (Holmen & Thise, 2021, Samfundslitteratur)
Gudrun Erickson (SE)
Professor
Att kunna tala och samtala är en central och självklar del av språkfärdigheten, som behöver läras, undervisas och bedömas. I min presentation kommer jag att fokusera på bedömning och återkoppling utifrån ett antal fundamentala kvalitetsfrågor, nämligen, Varför, Vad, Hur, Vem samt Och...? Exempel på frågeställningar är formativa och summativa syften, analytisk och holistisk bedömning, subjekt och objekt samt, inte minst, att bli och vara överens.
---
Gudrun Erickson är senior professor i pedagogik med inriktning mot språk och bedömning vid Göteborgs universitet. Med bakgrund som lärare och lärarutbildare, arbetar hon nationellt och internationellt med forsknings- och utvecklingsfrågor kring språkbedömning. Vetenskaplig ledare för utvecklingen av de svenska nationella provmaterialen i engelska och moderna språk. 2013–2016 President i EALTA och aktiv i utvecklingen av organisationens riktlinjer för god bedömning. Mottog 2020 British Councils International Assessment Award.
Eva Thue Vold (NO)
Professor
I kommunikativ språkundervisning er det essensielt at elevene får praktisert målspråket muntlig i klasserommet. I dette innlegget vil jeg presentere funn fra en studie om målspråkbruk i engelsk- og franskklasserom i norske ungdomsskoler. Studien undersøker hvor mye og hva slags målspråkbruk elevene produserer, samt hvordan lærere responderer på denne språkbruken, i form av språklige korreksjoner eller andre typer tilbakemeldinger og oppfølgingskommentarer. Hensikten med studien er å avdekke hva som kjennetegner målspråkbruk i henholdsvis engelsk- og franskklasserom, og slik bidra til en diskusjon om hva disse to fagene kan lære av hverandre.
---
Eva Thue Vold arbeider i en 20% professor II-stilling ved Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen. Hun er også professor i fransk- og fremmedspråkdidaktikk ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Vold arbeider med spørsmål knyttet til språkundervisning, språklæring og språkbruk, ofte på tvers av språk. Hun deltar for tiden i to prosjekter finansiert av Norges forskningsråd: LANGUAGES, som omfatter videobaserte klasseromsstudier av engelsk- og franskundervisning i Norge, England og Frankrike, og MULTIWRITE, et korpusbasert prosjekt som utforsker elevers utvikling av skriveferdigheter i ulike språk.
Konferencen foregår både fysisk og virtuelt.
Velkomst og introduktioner samt keynotes og paneldebat foregår fælles på konferencedagene og streames til online-deltagerne. Oplæg/workshops kører i separate spor. De er inddelt i fire underemner med hver tre parallelsesisoner, hvor de fysiske præsenteres som oplæg og de virtuelle som workshops.
Målrettet fremmedsprogsundervisere og interessenter fra professionshøjskoler og universiteter.
Målrettet fremmedsprogslærere og interessenter fra grundskoler og ungdomsuddannelser.
Det er ikke længere muligt at tilmelde sig konferencen. Tilmeldingsfristen var 6. oktober.
Torsdag d. 28. oktober kl. 9:00-17:00 og fredag d. 29. oktober kl. 9:00-13:00.
Konferencens fysiske spor finder sted på Københavns Universitets Søndre Campus. Dag 1 afsluttes med en reception for deltagerne på campus kl. 17:15-18:00.
Konferencens virtuelle spor finder sted på Zoom.
Søndre Campus på Københavns Universitet ligger på Amager ved metrostationen Islands Brygge på linje M1. Hertil kører også buslinje 33 fra Rådhuspladsen. Du kan finde køreplaner og stoppesteder i rejseplanen.dk, der også fås som app til din mobiltelefon.
Fra metroen er der ca. 5 minutter til fods til konferencestedet, hvor vi starter programmet i auditorium 23.0.50. Det er også muligt at tage linje M2 til Amagerbro station og gå ca. 10 minutter til bygning 23.
Nærmeste indgang til auditoriet er Emil Holms Kanal 6.
Se kort over Søndre Campus (pdf)
Få overblik over byen og dens tilbud på VisitCopenhagen.
København har mange hoteller, fra kendte og store hoteller til små og unikke. Vi anbefaler følgende hoteller som ligger i centrum:
Forud for konferencen modtager du mail med Zoom-links til programmets sessioner.
Kender du ikke Zoom, kan du her finde en kort guide til de vigtigste Zoom-funktioner (pdf).
Zoom virker bedst, hvis du har downloadet applikationen, men du kan også bruge den fra din browser. Download Zoom.
Hvis du allerede har Zoom-app'en, så husk gerne at opdatere den.
Vi anbefaler, at du på forhånd sikrer en stabil internetforbindelse eksempelvis ved tilslutning med kabel fremfor Wi-Fi. Hvis du har problemer med forbindelsen i løbet af konferencen, kan du prøve at slukke for dit billede eller forlade mødet og åbne linket igen. Du kan også logge på via din mobil, iPad eller tablet (via app’en: Zoom).
Har du spørgsmål til konferencen, er du velkommen til at sende os en mail på NCFFVest@au.dk.
Se opbygningen af uddannelsessystemerne i de tre skandinaviske lande.
Du vil på siden også kunne få et overblik og sammenligne timetal for undervisning i fremmedsprogsfagene på grundskole- og ungdomsuddannelsesniveau i de enkelte lande.
Her fire eksempler på forskningssamarbejder inden for fremmedsprogsområdet i Danmark, Norge og Sverige:
CLIL in languages other than English – Successful transitions across educational stages
Projektet koordineres af forskere fra institutioner i Danmark, Norge, Finland og Grækenland.
Generation Global: Multilingualism and Intercultural Skills for a Dual-Competency Workforce of the Future
Projektet koordineres af forskere fra institutioner i Danmark, Norge og Skotland.
LANGUAGES: Comparing language use and instruction across contexts
Projektet koordineres af forskere fra institutioner i Norge, England og Frankrig.
TAL-projektet - Muntlig språkfärdighet i främmande språk: lärande, undervisning och bedömning
Projektet koordineres af forskere fra tre universiteter i Sverige.