2021 - Tal! Den fællesskandinaviske konference om mundtlighed

- den fællesskandinaviske konference om mundtlighed/mundtlig kommunikation i fremmedsprogsundervisningen

28.-29. oktober 2021  

Om konferencen

Det Nationale Center for Fremmedsprog (NCFF) holder sammen med Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen (Fremmedspråksenteret) i Norge og Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier ved Uppsala Universitet i Sverige en fællesskandinavisk konference på tværs af uddannelsesniveauerne. Temaet er mundtlighed/mundtlig kommunikation.

Konferencen er gratis og opdelt i to spor målrettet fremmedsprogsundervisere og andre interessenter fra henholdsvis:

 1. Professionshøjskoler og universiteter (university colleges and universities)
  Dette spor afholdes fysisk på Københavns Universitet.
 2. Grundskoler og ungdomsuddannelser (primary, lower and upper secondary schools)
  Dette spor afholdes virtuelt via Zoom.

Workshops og oplæg fra lærere, undervisere og forskere afholdes på de skandinaviske sprog, engelsk eller målsproget.


Keynote speakers

Anne Holmen (DK)
Professor

Translanguaging og mundtlighed

Det er et vigtigt princip i kommunikativ undervisning at målsproget skal anvendes mest muligt i undervisningen, og brug af andre sprog ses som et problem. Samtidig har man en tradition for at undervise grammatik tværsprogligt og inddrage sprogsammenligninger for at udvikle elevernes sproglige bevidsthed. I dette oplæg vil jeg argumentere for at flersprogetheden kan have endnu en funktion, idet den kan bidrage til at understøtte elevernes deltagelse i kommunikative aktiviteter. Dette vil jeg gøre med udgangspunkt i begrebet translanguaging.

---

Anne Holmen er professor i parallelsproglighed og leder af Center for Internationalisering og Parallelsproglighed på Københavns Universitet. Hendes forskning vedrører, flersprogethed i uddannelse, herunder dansk som andetsprog, tosprogethed, sprogpolitik og CLIL. Aktuelt deltager hun i et projekt om sprog som tillægskompetence på 8 danske uddannelsesinstitutioner og er desuden medforfatter på bogen ”Flere sprog i læringen. Translanguaging i praksis” (Holmen & Thise, 2021, Samfundslitteratur)

Gudrun Erickson (SE)
Professor

Bedömning och återkoppling med fokus på muntlighet

Att kunna tala och samtala är en central och självklar del av språkfärdigheten, som behöver läras, undervisas och bedömas. I min presentation kommer jag att fokusera på bedömning och återkoppling utifrån ett antal fundamentala kvalitetsfrågor, nämligen, Varför, Vad, Hur, Vem samt Och...? Exempel på frågeställningar är formativa och summativa syften, analytisk och holistisk bedömning, subjekt och objekt samt, inte minst, att bli och vara överens. 

---

Gudrun Erickson är senior professor i pedagogik med inriktning mot språk och bedömning vid Göteborgs universitet. Med bakgrund som lärare och lärarutbildare, arbetar hon nationellt och internationellt med forsknings- och utvecklingsfrågor kring språkbedömning. Vetenskaplig ledare för utvecklingen av de svenska nationella provmaterialen i engelska och moderna språk. 2013–2016 President i EALTA och aktiv i utvecklingen av organisationens riktlinjer för god bedömning. Mottog 2020 British Councils International Assessment Award.

Eva Thue Vold (NO)
Professor

Muntlig målspråkbruk i engelsk- og franskklasserom: Hva sier elevene og hvordan responderer lærerne?

I kommunikativ språkundervisning er det essensielt at elevene får praktisert målspråket muntlig i klasserommet. I dette innlegget vil jeg presentere funn fra en studie om målspråkbruk i engelsk- og franskklasserom i norske ungdomsskoler. Studien undersøker hvor mye og hva slags målspråkbruk elevene produserer, samt hvordan lærere responderer på denne språkbruken, i form av språklige korreksjoner eller andre typer tilbakemeldinger og oppfølgingskommentarer. Hensikten med studien er å avdekke hva som kjennetegner målspråkbruk i henholdsvis engelsk- og franskklasserom, og slik bidra til en diskusjon om hva disse to fagene kan lære av hverandre.

---

Eva Thue Vold arbeider i en 20% professor II-stilling ved Nasjonalt senter for engelsk og fremmedspråk i opplæringen. Hun er også professor i fransk- og fremmedspråkdidaktikk ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning ved Universitetet i Oslo. Vold arbeider med spørsmål knyttet til språkundervisning, språklæring og språkbruk, ofte på tvers av språk. Hun deltar for tiden i to prosjekter finansiert av Norges forskningsråd: LANGUAGES, som omfatter videobaserte klasseromsstudier av engelsk- og franskundervisning i Norge, England og Frankrike, og MULTIWRITE, et korpusbasert prosjekt som utforsker elevers utvikling av skriveferdigheter i ulike språk.   

Program

Konferencen foregår både fysisk og virtuelt. 

Velkomst og introduktioner samt keynotes og paneldebat foregår fælles på konferencedagene og streames til online-deltagerne. Oplæg/workshops kører i separate spor. De er inddelt i fire underemner med hver tre parallelsesisoner, hvor de fysiske præsenteres som oplæg og de virtuelle som workshops. 

Fysisk program

Målrettet fremmedsprogsundervisere og interessenter fra professionshøjskoler og universiteter.   

Se programmet

Virtuelt program

Målrettet fremmedsprogslærere og interessenter fra grundskoler og ungdomsuddannelser. 

Se programmet

Tilmelding

Konferencen er gratis, men kræver tilmelding. 

Du kan tilmelde dig programmet på begge dage eller vælge at deltage en af dagene. Umiddelbart efter tilmeldingsfristen modtager alle deltagere en mail med link til valg af de enkelte oplæg/workshops. 

Tilmeld dig konferencen

Praktiske informationer

Tid og sted

Torsdag d. 28. oktober kl. 9:00-17:00 og fredag d. 29. oktober kl. 9:00-13:00. 

Konferencens fysiske spor finder sted på Københavns Universitets Søndre Campus. Dag 1 afsluttes med en reception for deltagerne på campus kl. 17:15-18:00. 

Konferencens virtuelle spor finder sted på Zoom.

Info til fysiske deltagere


Find vej

Søndre Campus på Københavns Universitet ligger på Amager ved metrostationen Islands Brygge på linje M1. Hertil kører også buslinje 33 fra Rådhuspladsen. Du kan finde køreplaner og stoppesteder i rejseplanen.dk, der også fås som app til din mobiltelefon. 

Fra metroen er der ca. 5 minutter til fods til konferencestedet, hvor vi starter programmet i auditorium 23.0.50. Det er også muligt at tage linje M2 til Amagerbro station og gå ca. 10 minutter til bygning 23. 

Nærmeste indgang til auditoriet er Emil Holms Kanal 6. 

Se kort over Søndre Campus (pdf)

Dit ophold i København

Få overblik over byen og dens tilbud på VisitCopenhagen.

Hoteller

København har mange hoteller, fra kendte og store hoteller til små og unikke. Vi anbefaler følgende hoteller som ligger i centrum:

 • CABINN City 
  Mitchellsgade 14
  1568 København V
  Et godt og prisbilligt hotelkoncept, hvor du kan overnatte midt i byen, uden at det koster dig en formue. Alle værelser har en funktionel indretning, der sparer på pladsen, men ikke går på kompromis med komforten. Hotellet ligger midt i centrum kun et par hundrede meter fra både Tivoli og Københavns Hovedbanegård. Hotellet ligger ca. 30 min til fods fra konferencestedet eller du kan tage metroen fra hovedbanengården og skifte til M1 på Kgs. Nytorv. Her skal du i retning Vestamager for at komme til Islands Brygge og Søndre Campus via metro.  
  Book via hotellets hjemmeside eller send en mail på booking@cabinn.com. Du får 10 % rabat i alle Cabinn hoteller. Rabatkoden er Cabinn2021. 
 • Wakeup Copenhagen, Bernstorffsgade 
  Carsten Niebuhrs Gade 11
  1577 København V
  Smart lavprishotel tæt ved Københavns havnefront med gåafstand til Københavns Hovedbanegård, Tivoli og shopping. Wakeup Copenhagen i Bernstorffsgade er designet af den anerkendte danske arkitekt Kim Utzon, og hotellets design er kendetegnet ved minimalistisk design og høj kvalitet. Hotellet ligger ca. 30 min til fods fra konferencestedet.  Du kan også tage metroen fra hovedbanengården og skifte til M1 på Kgs. Nytorv. Her skal du i retning Vestamager for at komme til Islands Brygge og Søndre Campus via metro.  
  Book via mail til bernstorffsgade@wakeupcopenhagen.dk. Du vil blive tilbudt dagens pris med mindre du har et ønske om at benytte statsaftale prisen.
 • Axel Guldsmeden
  Colbjørnsengade 14
  1652 København V
  Axel Guldsmeden ligger tæt på Tivoli og Københavns Hovedbanegård. Hotellet er et hyggeligt og magisk univers med en unik atmosfære i det karakteristiske Guldsmeden nordisk-balinesiske design. Hotellet ligger ca. 30 min til fods fra konferencestedet. Du kan også tage metroen fra hovedbanengården og skifte til M1 på Kgs. Nytorv. Her skal du i retning Vestamager for at komme til Islands Brygge og Søndre Campus via metro.
  Book via mail til axelbooking@guldsmedenhotels.com. Hotellet kan tilbyde 15 % på deres dagspris, som er dynamisk, hvilket vil sige at det går op og ned alt efter udbud og efterspørgsel.
 • Comfort Hotel Vesterbro 
  Vesterbrogade 23 - 29
  1620 København
  Comfort Hotel Vesterbro ligger på Vesterbrogade i Københavns mest trendy bydel, Vesterbro. Nedslidte 60’er-boliger prægede tidligere bybilledet, men bydelen er nu blevet en skøn oase. Vesterbrogade er en af hovedstadens mest livlige gader med restauranter, barer og små torve, og er du til shopping i København, skal du helt sikkert forbi Vesterbro. Fra Københavns Hovedbanegård er der blot 500 meter til Comfort Hotel Vesterbro. Hotellet ligger ca. 30 min til fods fra konferencestedet. Du kan også tage metroen fra hovedbanengården og skifte til M1 på Kgs. Nytorv. Her skal du i retning Vestamager for at komme til Islands Brygge og Søndre Campus via metro.
  Book via mail til groups.vesterbro@choice.dk. Du vil blive tilbudt dagens pris med mindre du har et ønske om at benytte statsaftale prisen.  

Info til virtuelle deltagere


Forud for konferencen modtager du mail med Zoom-links til programmets sessioner.

Kender du ikke Zoom, kan du her finde en kort guide til de vigtigste Zoom-funktioner (pdf). 

Zoom virker bedst, hvis du har downloadet applikationen, men du kan også bruge den fra din browser. Download Zoom

Hvis du allerede har Zoom-app'en, så husk gerne at opdatere den.

Vi anbefaler, at du på forhånd sikrer en stabil internetforbindelse eksempelvis ved tilslutning med kabel fremfor Wi-Fi. Hvis du har problemer med forbindelsen i løbet af konferencen, kan du prøve at slukke for dit billede eller forlade mødet og åbne linket igen. Du kan også logge på via din mobil, iPad eller tablet (via app’en: Zoom).

Kontakt

Har du spørgsmål til konferencen, er du velkommen til at sende os en mail på NCFFVest@au.dk. 


Uddannelsessystemerne i Danmark, Norge og Sverige

Se opbygningen af uddannelsessystemerne i de tre skandinaviske lande.

Du vil på siden også kunne få et overblik og sammenligne timetal for undervisning i fremmedsprogsfagene på grundskole- og ungdomsuddannelsesniveau i de enkelte lande.  

Eksempler på samarbejdsprojekter fra sprogforskningen i de tre skandinaviske lande

Her fire eksempler på forskningssamarbejder inden for fremmedsprogsområdet i Danmark, Norge og Sverige:

CLIL in languages other than English – Successful transitions across educational stages 
Projektet koordineres af forskere fra institutioner i Danmark, Norge, Finland og Grækenland.

Generation Global: Multilingualism and Intercultural Skills for a Dual-Competency Workforce of the Future
Projektet koordineres af forskere fra institutioner i Danmark, Norge og Skotland. 

LANGUAGES: Comparing language use and instruction across contexts
Projektet koordineres af forskere fra institutioner i Norge, England og Frankrig. 

TAL-projektet - Muntlig språkfärdighet i främmande språk: lärande, undervisning och bedömning
Projektet koordineres af forskere fra tre universiteter i Sverige.